Editat per Miquel Socies

Editat per Miquel Socies
IES Ramon Llull

dimecres, 10 d’abril del 2013

La narració

Definició


Una narració és un text en què un narrador explica el desenvolupament d'uns fets, que poden ser reals o ficticis, al llarg del temps.



Característiques del text narratiu

Solen estar escrits en prosa.
Hi ha la presència d'un narrador que explica la història.
S'hi inclouen descripcions i diàlegs.

Estructura

  • Plantejament o introducció: es presenta la situació i l'inici del conflicte.
  • Nus o desenvolupament: cos central de la narració. Al llarg del nus la tensió narrativa augmenta fins arribar al clímax (moment àlgid que anuncia el desenllaç).
  • Desenllaç o conclusió: acaba la història. El desenllaç pot ser: 
                            Tancat: el conflicte es resol.
                            Obert: el conflicte no es decideix de manera clara i el lector pot imaginar diversos finals.



Exemple




[Situació inicial:] Hi havia un moliner molt pobre i una mica mentider que tenia una filla preciosa. [Complicació:] Un dia, per fer-se agradable al rei, li va contar que la seva filla era capaç de filar la palla i convertir-la en or. D'aquesta manera va fer patir molt l'al·lota, ja que el rei va tancar-la en una torre perquè provàs les seves habilitats. [Evolució:] Ella no feia més que plorar, fins que li va comparèixer un nan i li va dir que convertiria la palla en or si ella li donava alguna cosa a canvi. La primera vegada li va donar un collar. La segona vegada, un anell. Però la tercera vegada, quan el rei li havia promès que es casaria amb ella si aconseguia més or, l'al·lota ja no tenia res per donar. Aleshores el nan li va demanar el primer fill. Ella, desesperada, hi va accedir. Al cap d'un any, quan la nova reina havia tengut un fill, el nan va anar a cercar-lo. Ella no se'n volia desprendre de cap manera, i el nan, segur que no se'n sortiria, li va dir que no li prendria el fill si ella arribava a descobrir el seu nom. La reina va passar dies recollint els noms més estranys del regne, però no endevinava el del nan.[Desenllaç:] Fins que un dia un dels missatgers, enmig del bosc, va sentir el nan que cantava: "Ningú no ho sap, ningú no ho sap: jo som Rumpelstilzchen!". El nan, quan la reina li ho va dir, es va enfadar molt, cridava: "T'ho ha d'haver dit el dimoni!" i pegava potades en terra, tan fortes, tan fortes, que la terra es va obrir i Rumpelstilzchen va desaparèixer.[Situació final:] A partir de llavors la reina va viure feliç i tranquil·la devora el seu fill.
  
      (Germans Grimm: Rumpelstilzchen)



Tipus


Gèneres narratius de ficció:


Poema èpic o epopeia: Poema narratiu extens que explica les accions extraordinàries dels déus o herois llegendaris d'un poble. Sol ser anònim i de caràcter tradicional.
Romanç: Narració en vers que tracta sobre les antigues llegendes relacionades amb el rei Artús.
El conte: Narració breu, en prosa, que explica fets extraordinaris.
Rondalla: és anònima, sovint es transmet oralment.
El conte literari: és obra d'un autor conegut i és escrit.
La novel·la: Narració extensa, en prosa, que explica una història fictícia amb la voluntat que sembli versemblant.
El còmic

Gèneres narratius que no són de ficció:

L'article periodístic, que es publica a la premsa i tracta temes d'actualitat. Un text periodístic ha de contestar sis preguntes...
Les memòries: Narració autobiogràfica en què l'autor explica esdeveniments que ha viscut i en fa una valoració.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada